wtorek, 5 listopada 2013

Insalata mixta i grzanki z prosciutto

Szybko, włosko, klasycznie, pysznie....



Składniki:

  • sałata karbowana, sałata masłowa (ewentualnie mieszanka sałat)
  • 1 marchewka
  • pół czerwonej cebuli
  • pomidorki koktajlowe

Sos:


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z połowy lub jednej mandarynki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ok 10 listków bazylii
  • sól, pieprz
Grzanki:

  • Kromki chleba ciemnego lub bagietka
  • kilka plasterków prosciutto
  • oliwa, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy sałatę. Marchewkę ścieramy na grubej tarce, pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka. Składniki sosu dokładnie mieszamy i zalewamy sałatkę. Kromki chleba lekko oblewamy oliwą i posypujemy ziołami. Możemy je zrumienić na patelni albo pod grillem w piekarniku. Prosciutto kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Czekamy aż się lekko zrumieni, będzie chrupiące a nie ciągnące i kładziemy na wcześniej przygotowaną grzankę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz