Składniki:
- sałata karbowana, sałata masłowa (ewentualnie mieszanka sałat)
- 1 marchewka
- pół czerwonej cebuli
- pomidorki koktajlowe
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z połowy lub jednej mandarynki
- szczypta ziół prowansalskich
- ok 10 listków bazylii
- sól, pieprz
- Kromki chleba ciemnego lub bagietka
- kilka plasterków prosciutto
- oliwa, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy sałatę. Marchewkę ścieramy na grubej tarce, pomidorki kroimy na pół, cebulę w piórka. Składniki sosu dokładnie mieszamy i zalewamy sałatkę. Kromki chleba lekko oblewamy oliwą i posypujemy ziołami. Możemy je zrumienić na patelni albo pod grillem w piekarniku. Prosciutto kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Czekamy aż się lekko zrumieni, będzie chrupiące a nie ciągnące i kładziemy na wcześniej przygotowaną grzankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz