poniedziałek, 11 listopada 2013

Zupa porowa z łososiem

Bardzo pożywna zupa na jesienne obiady. 


Składniki na ok. 4 talerze:
  • 2-3 średnie pory
  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g łososia wędzonego na zimno
  • masło, oliwa z oliwek
  • koperek, suszone warzywa lub Vegeta Natural, pieprz
Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, pora przekrawamy wzdłuż, dokładnie myjemy i siekamy na cienkie piórka. W międzyczasie zagotujmy ok 1,5l wody. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i dolewamy ok. łyżki oliwy. Rozgrzewamy do roztopienia masła i wrzucamy ziemniaki z porami. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa przejdą smakiem masła i oliwy, a pory dobrze zmiękną. Dodajemy wyciśnięty czosnek i znowu dusimy jakieś 2 minuty. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę suszonych warzyw lub Vegety i gotujemy aż ziemniaki będą lekko twarde (ok 10min), wtedy dodajemy posiekany koperek - ja pół pęczka z bazarku albo cały z supermarketu bo jest znacznie mniejszy. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy pokrojonego łososia i ewentualnie doprawiamy. Łosoś jest sam w sobie słony więc proponuje nie dosalać, ale jak kto lubi. Na koniec można rozgnieść kilka ziemniaków - to zagęści zupę albo dodać łyżkę śmietany. 

2 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama uwielbiam łososia i mogę go jadać praktycznie w każdym możliwym wydaniu. Jak dla mnie również bardzo fajną sprawą są różnego rodzaju przepisy z https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdyż również w nich możemy spotkać łososia.

    OdpowiedzUsuń