Moja córcia zakochała się w makaronie z dynią od pierwszego zjedzenia u cioci Oli:) Teraz gości u nas zawsze jak w sklepach są dostępne dynie...
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- kilka gałązek rozmarynu
- 4-6 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa
- jogurt naturalny
Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni C. Dyni hokkaido na szczęście nie trzeba obierać ze skóry, więc szybko kroimy ją na kawałki i wydrążamy pestki ze środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, dodajemy nieobrane ząbki czosnku (liczba ząbków zależy od tego jak duża jest dynia i jak bardzo lubimy czosnek. Pamiętajmy, że czosnek robi się znacznie delikatniejszy po upieczeniu), rozmaryn, obficie solimy i polewamy oliwą. Mieszamy palcami, żeby oliwa i sól dokładnie pokryły wszystkie składniki. Blachę wkładamy do piekarnika na ok 30-40 min, aż dynia zmięknie. Po ostygnięciu czosnek obieramy, rozmaryn obieramy z gałązek i miksujemy wszystko na gładką papkę. Gotową pastę dosalamy i dopieprzamy do smaku, jeśli jest zbyt gęsta dodajmy łyżkę lub dwie jogurtu. Taką pastę możemy wykorzystać do grzanek, krakersów lub po prostu na kanapki. Ja posypuję to kawałkami papryki i jest pycha. Możemy również dodać pastę do makaronu, ale wtedy proponuję dodać więcej jogurtu - ok 6 łyżek. Kolejna propozycja to puree do grillowanej piersi z kurczaka. Pasta może być wykorzystana na wiele sposobów. Jeśli macie jakiś pomysł dajcie znać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz