wtorek, 5 listopada 2013

Dynia - pasta na kanapki i do makaronu






 Moja córcia zakochała się w makaronie z dynią od pierwszego zjedzenia u cioci Oli:) Teraz gości u nas zawsze jak w sklepach są dostępne dynie...





Składniki:
  • 1 dynia Hokkaido
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 4-6 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • jogurt naturalny
Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni C. Dyni hokkaido na szczęście nie trzeba obierać ze skóry, więc szybko kroimy ją na kawałki i wydrążamy pestki ze środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, dodajemy nieobrane ząbki czosnku (liczba ząbków zależy od tego jak duża jest dynia i jak bardzo lubimy czosnek. Pamiętajmy, że czosnek robi się znacznie delikatniejszy po upieczeniu), rozmaryn, obficie solimy i polewamy oliwą. Mieszamy palcami, żeby oliwa i sól dokładnie pokryły wszystkie składniki. Blachę wkładamy do piekarnika na ok 30-40 min, aż dynia zmięknie. Po ostygnięciu czosnek obieramy, rozmaryn obieramy z gałązek i miksujemy wszystko na gładką papkę. Gotową pastę dosalamy i dopieprzamy do smaku, jeśli jest zbyt gęsta dodajmy łyżkę lub dwie jogurtu. Taką pastę możemy wykorzystać do grzanek, krakersów lub po prostu na kanapki. Ja posypuję to kawałkami papryki i jest pycha. Możemy również dodać pastę do makaronu, ale wtedy proponuję dodać więcej jogurtu - ok 6 łyżek. Kolejna propozycja to puree do grillowanej piersi z kurczaka. Pasta może być wykorzystana na wiele sposobów. Jeśli macie jakiś pomysł dajcie znać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz