poniedziałek, 14 października 2013

Sałatka z anchois i kaparami


Składniki na 2 porcje:

  • sałata rzymska (ok 8-10. liści)
  • grzanki z 1 ciabatty
  • przyprawa suszone pomidory 
  • oliwa
  • ok. 2 łyżki kaparów
  • pół avocado
sos:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka bazylii suszonej (lub ok 5-6 listków świeżej)
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki startego parmezanu + kawałek do zrobienia plasterków 
  • 5 anchois
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni C, ciabattę kroimy w kwadraciki ok 1/1cm, polewamy
obficie oliwą z oliwek (ok. 4-5 łyżek) i posypujemy suszonymi pomidorami (przyprawa ma w sobie też czosnek i oregano), dobrze mieszamy i wkładamy do piekarnika (na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym) na ok 2-4 min., kontrolując czy się nie przypalają. Avocado kroimy w pasterki lub kostkę.
Sos: do miseczki wlewamy jogurt, wyciskamy lub drobno siekamy czosnek, dorzucamy bazylię, 2 łyżeczki startego parmezanu i rozgniecione widelcem anchois. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy kolejno: sałatę, avocado, grzanki, , posypujemy kaparami i grzankami, ścieramy parmezan na przezroczyste plasterki i zalewamy sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz