Składniki na 2 porcje:
- sałata rzymska (ok 8-10. liści)
- grzanki z 1 ciabatty
- przyprawa suszone pomidory
- oliwa
- ok. 2 łyżki kaparów
- pół avocado
- 100g jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- łyżeczka bazylii suszonej (lub ok 5-6 listków świeżej)
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki startego parmezanu + kawałek do zrobienia plasterków
- 5 anchois
Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni C, ciabattę kroimy w kwadraciki ok 1/1cm, polewamy
Sos: do miseczki wlewamy jogurt, wyciskamy lub drobno siekamy czosnek, dorzucamy bazylię, 2 łyżeczki startego parmezanu i rozgniecione widelcem anchois. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na talerzu układamy kolejno: sałatę, avocado, grzanki, , posypujemy kaparami i grzankami, ścieramy parmezan na przezroczyste plasterki i zalewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz