Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-5 chilli
- puszka fasoli czerwonej
- puszka pomidorów + 100ml przecieru pomidorowego
- 250ml bulionu wołowego
- sól, pieprz, olej rzepakowy
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Jak lekko zmięknie dodajemy wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dokładamy drobno pokrojoną papryczkę chilli (od jej ilości zależy jak ostre będzie nasze danie, ja dokładam tylko jedną ponieważ moja córka mogłaby nie przełknąć nic ostrzejszego). Następnie dorzucamy wołowinę i dusimy wszystko, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy bulionem, pomidorami i dusimy aż większość wody odparuje cięgle mieszając (ok. 20 minut). Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy odsączoną fasolkę i dusimy do uzyskania dość gęstej, ale nie suchej potrawki.
Podanie:
- Jak wyżej z nachos
- Jako wrap na lunch z liściem sałaty
- Dla bardziej głodnych w bułce z sałatką
- sałata karbowana (lub inna)
- kilka pomidorków koktajlowych
- kukurydza
- sos: 2 łyżki majonezu, łyżka keczupu, przyprawy: słodka papryka, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz