środa, 16 października 2013

Chilli con carne

Klasyczne podanie z nachos i nie tylko... 


Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-5 chilli
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka pomidorów + 100ml przecieru pomidorowego
  • 250ml bulionu wołowego
  • sól, pieprz, olej rzepakowy
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Jak lekko zmięknie dodajemy wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dokładamy drobno pokrojoną papryczkę chilli (od jej ilości zależy jak ostre będzie nasze danie, ja dokładam tylko jedną ponieważ moja córka mogłaby nie przełknąć nic ostrzejszego). Następnie dorzucamy wołowinę i dusimy wszystko, aż mięso się przyrumieni. Zalewamy bulionem, pomidorami i dusimy aż większość wody odparuje cięgle mieszając (ok. 20 minut). Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy odsączoną fasolkę i dusimy do uzyskania dość gęstej, ale nie suchej potrawki. 




Podanie:

  • Jak wyżej z nachos
  • Jako wrap na lunch z liściem sałaty






  • Dla bardziej głodnych w bułce z sałatką
Składniki na sałatkę:

  • sałata karbowana (lub inna)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kukurydza
  • sos: 2 łyżki majonezu, łyżka keczupu, przyprawy: słodka papryka, pieprz 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz