- puszka tuńczyka w oleju
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- sporo listków bazylii lub kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka sól, oliwa
- makaron penne ok. 100g na porcję
Wstawiamy wodę na makaron, w czasie robienia sosu powinien się on ugotować.
Sos: Obraną cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy na patelni i podsmażamy cebulę, po chwili dorzucamy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Dodajemy tuńczyka razem z olejem i smażymy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki. Zalewamy pomidorami (żeby wszystkie pomidory z puszki znalazły się na patelni, wlewamy odrobinę wody do opróżnionej puszki i wylewamy do sosu). Dusimy do lekkiego odparowania wody z pomidorów i dokładamy porwaną bazylię lu drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy do czasu, aż makaron będzie gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz