sobota, 5 października 2013

Penne z pomidorami i tuńczykiem




Składniki na 3-4 porcje:
  • puszka tuńczyka w oleju
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • sporo listków bazylii lub kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka sól, oliwa
  • makaron penne ok. 100g na porcję
Przygotowanie:
Wstawiamy wodę na makaron, w czasie robienia sosu powinien się on ugotować.
Sos: Obraną cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę, rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy na patelni i podsmażamy cebulę, po chwili dorzucamy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Dodajemy tuńczyka razem z olejem i smażymy kolejne 3 minuty, ciągle mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki.  Zalewamy pomidorami (żeby wszystkie pomidory z puszki znalazły się na patelni, wlewamy odrobinę wody do opróżnionej puszki i wylewamy do sosu). Dusimy do lekkiego odparowania wody z pomidorów i dokładamy porwaną bazylię lu drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy do czasu, aż makaron będzie gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz