piątek, 4 października 2013

Chorizo w winie i tinto de verano


Składniki na dwie porcje:
  • 200g chorizo
  • 2 cebule
  • ok. 250ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
  • ok 3 łyżki oliwa
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy na pół i w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dusimy na małym ogniu aż dobrze zmięknie i dodajemy pokrojone w plasterki chorizo. Chorizo zacznie oddawać swój wyrazisty smak przypraw i kolor cebuli. Jak zobaczymy, że skórka z chorizo zaczyna się delikatnie ściągać wlewamy ok. 100ml wina, czekamy aż się wchłonie i wyparuje, dolewamy kolejne 100-150ml i dusimy, aż sos zgęstnieje, ale nie wyparuje całkowicie. Z pozostałego wina zrobimy tinto de verano.

Składniki tinto de verano: 
  • 0,5l wina czerwonego
  • 0,75 białej oranżady lub Sprite
  • 1-2 cytryny
  • lód
Przygotowanie:
Do dużego dzbanka wlewamy wino, oranżadę, pokrojone (dobrze umyte) cytryny. Widelcem wyciskamy cytryny. Lód wkładamy do szklanek i nalewamy tinto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz