Składniki na dwie porcje:
- 200g chorizo
- 2 cebule
- ok. 250ml wina czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego
- ok 3 łyżki oliwa
Obraną cebulę kroimy na pół i w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dusimy na małym ogniu aż dobrze zmięknie i dodajemy pokrojone w plasterki chorizo. Chorizo zacznie oddawać swój wyrazisty smak przypraw i kolor cebuli. Jak zobaczymy, że skórka z chorizo zaczyna się delikatnie ściągać wlewamy ok. 100ml wina, czekamy aż się wchłonie i wyparuje, dolewamy kolejne 100-150ml i dusimy, aż sos zgęstnieje, ale nie wyparuje całkowicie. Z pozostałego wina zrobimy tinto de verano.
Składniki tinto de verano:
- 0,5l wina czerwonego
- 0,75 białej oranżady lub Sprite
- 1-2 cytryny
- lód
Do dużego dzbanka wlewamy wino, oranżadę, pokrojone (dobrze umyte) cytryny. Widelcem wyciskamy cytryny. Lód wkładamy do szklanek i nalewamy tinto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz