poniedziałek, 7 października 2013

Serek z avocado



Składniki:
  • 1 dojrzałe avocado (jeśli kupiliśmy niedojrzałe, owijamy gazetą i odkładamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce)
  • łyżeczka cytryny
  • ok. 80g fety
  • łyżeczka oliwy
  • pieprz
  • kilka gałązek kolendry
Przygotowanie:
Do blendera wkładamy wydrążone avocado (bez pestki), polewamy cytryną, żeby nie straciło koloru, fetę (najpierw 50g, żeby jej smak nie dominował nad avocado, potem ewentualnie dokładamy więcej wg uznania). Na małych obrotach blendujemy pulsacyjnie przez chwilę. Dolewamy łyżkę oliwy, kolendrę, pieprz i doprowadzamy do gładkiej konsystencji. Proponuję podanie z ciemnym pieczywem, kiełkami np. słonecznika i pomidorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz