Składniki na 4 -6 porcji:
- 1kg ziemniaków
- ok 200g mąki pszennej+ do podsypania
- 1 jajko
- sól
- 80g rukoli
- 65g parmezanu (czerstwy chleb w wersji Wege)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 45g migdałów + nerkowców
- 60-80 ml oliwy
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- skórka z cytryny
- oliwa
Zaczynamy od pesto. Do blendera wkładamy rukolę, starty parmezan, czosnek, podprażone na suchej
patelni orzechy i oliwę. Mielimy na dość gładką pastę, próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cytryną, ewentualnie dolewamy oliwy. Gotowe pesto odkładamy, możemy je przechowywać w lodówce do tygodnia. Obrane ziemniaki gotujemy i studzimy. Następnie przeciskamy je przez praskę, tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy roztrzepane jajko, sól i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste dodajmy trochę mąki. Ciasto ma być elastyczne. Stolnicę lub blat posypujemy mąką i robimy z ciasta wałeczki. Kroimy na centymetrowe kwadraciki i obtaczamy każdy w mące. Wrzucamy do wrzącej, dobrze posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok minutę. Jeśli nie zjemy wszystkich, wsadzamy
je do miski i polewamy łyżką oliwy lub łyżką roztopionego masła, dzięki temu się nie skleją.
Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa proponuje szybką pierś z kurczaka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nacieramy pierś przyprawami i oliwą. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy każdą pierś, aż się zarumieni z obu stron, ok 2 min z każdej strony. Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 10-15 min, w zależności od grubości piersi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz