wtorek, 1 kwietnia 2014

Gniocchi z pesto z rukoli

 
Składniki na 4 -6 porcji:
  • 1kg ziemniaków
  • ok 200g mąki pszennej+ do podsypania
  • 1 jajko
  • sól
Pesto z rukoli:
  • 80g rukoli
  • 65g parmezanu (czerstwy chleb w wersji Wege)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 45g migdałów + nerkowców
  • 60-80 ml oliwy
Piersi z kurczaka (przyprawy na jedną, pojedynczą pierś)
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • skórka z cytryny
  • oliwa
Przygotowanie:
Zaczynamy od pesto. Do blendera wkładamy rukolę, starty parmezan, czosnek, podprażone na suchej
patelni orzechy i oliwę. Mielimy na dość gładką pastę, próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem i cytryną, ewentualnie dolewamy oliwy. Gotowe pesto odkładamy, możemy je przechowywać w lodówce do tygodnia. Obrane ziemniaki gotujemy i studzimy. Następnie przeciskamy je przez praskę, tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy roztrzepane jajko, sól i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste dodajmy trochę mąki. Ciasto ma być elastyczne. Stolnicę lub blat posypujemy mąką i robimy z ciasta wałeczki. Kroimy na centymetrowe kwadraciki i obtaczamy każdy w mące. Wrzucamy do wrzącej, dobrze posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok minutę. Jeśli nie zjemy wszystkich, wsadzamy
je do miski i polewamy łyżką oliwy lub łyżką roztopionego masła, dzięki temu się nie skleją. 
Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa proponuje szybką pierś z kurczaka. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nacieramy pierś przyprawami i oliwą. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy każdą pierś, aż się zarumieni z obu stron, ok 2 min z każdej strony. Przekładamy piersi do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 10-15 min, w zależności od grubości piersi. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz