Każda dziewczynka ucieszy się z takiego tortu, m&m's górą:)
Składniki
Na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 300ml kefiru
- 150g roztopionego masła
- szklanka (300ml) mąki
- pół szklanki (150ml) kakao
- 3 jajka rozmiar M
- 250g cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400ml śmietany kremówki 30 lub 36% (ja używam Piątnicy)
- 200g świeżych truskawek
- torebeczka cukru wanilinowego (chyba, że lubicie słodsze kremy)
- 2 duże paczki m&m's
Z ciasta wyjdą 2 grubsze lub 3 cieńsze warstwy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z kakao, cukrem i sodą. Roztopione masło studzimy, łączymy z dobrze roztrzepanymi jajkami i kefirem. Płynne składniki dodajemy do sypkich i mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i władamy do piekarnika na 40 - 50 minut. Patyczkiem do szaszłyka sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wyjęciu z gorącego ciasta, patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Czekamy, aż wystygnie, a w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na super sztywno z cukrem waniliowym, truskawki kroimy na kawałeczki albo miażdżymy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Jeśli nie mamy świeżych truskawek możemy użyć dżemu. Pozostaje wyciąć równe krążki z ciasta i przełożyć kremem. Następnie wstawiamy tort do lodówki, żeby śmietana dobrze stężała. Z m&m's-ów układamy dowolny wzorek (zróbcie to szybko, żeby czekoladki się nie roztopiły), następnie wstawiamy tort do lodówki jeszcze na min. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz