czwartek, 27 marca 2014

Tort czekoladowy z kremem truskawkowym

 Każda dziewczynka ucieszy się z takiego tortu, m&m's górą:)
Składniki 
Na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 300ml kefiru
  • 150g roztopionego masła
  • szklanka (300ml) mąki
  • pół szklanki (150ml) kakao
  • 3 jajka rozmiar M
  • 250g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Na krem:
  • 400ml śmietany kremówki 30 lub 36% (ja używam Piątnicy)
  • 200g świeżych truskawek
  • torebeczka cukru wanilinowego (chyba, że lubicie słodsze kremy)
  • 2 duże paczki m&m's
Przygotowanie:
Z ciasta wyjdą 2 grubsze lub 3 cieńsze warstwy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z kakao, cukrem i sodą. Roztopione masło studzimy, łączymy z dobrze roztrzepanymi jajkami i kefirem. Płynne składniki dodajemy do sypkich i mieszamy na jednolitą masę. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i władamy do piekarnika na 40 - 50 minut. Patyczkiem do szaszłyka sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Jeśli po wyjęciu z gorącego ciasta, patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Czekamy, aż wystygnie, a w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na super sztywno z cukrem waniliowym, truskawki kroimy na kawałeczki albo miażdżymy widelcem i mieszamy ze śmietaną. Jeśli nie mamy świeżych truskawek możemy użyć dżemu. Pozostaje wyciąć równe krążki z ciasta i przełożyć kremem. Następnie wstawiamy tort do lodówki, żeby śmietana dobrze stężała. Z m&m's-ów układamy dowolny wzorek (zróbcie to szybko, żeby czekoladki się nie roztopiły), następnie wstawiamy tort do lodówki jeszcze na min. godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz