czwartek, 13 marca 2014

Jajecznica z bazyliowym pesto

 
Niedzielne śniadanko.
Składniki dla 2 osób:
  • 4 jajka rozmiar L 
  • łyżka masła
  • Pesto: pół pęczka/doniczki bazylii, malutki ząbek czosnku lub pół większego, 5 -7 orzechów nerkowca, 3-4 łyżki oliwy, czubata łyżka parmezanu, sól, pieprz
Przygotowanie:


Zaczynamy od pesto. Listki bazylii, czosnek i lekko podprażone na patelni orzechy wrzucamy do moździerza lub blendera i zaczynamy ucierać, następnie dodajemy parmezan, oliwę, odrobinę soli i pieprzu. Miksujemy do osiągnięcia dość gładkiej masy. Jajka trzeba roztrzepać, lekko posolić i popieprzyć. Na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy jajka i pod koniec smażenia dodajemy pesto i dokładnie mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz