czwartek, 27 lutego 2014

Kawowe beziki


Składniki na ok 150 sztuk:
  • 7 białek
  • 370 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobno mielonej + do posypania
Sposób przygotowania:

Białka ubijamy lekko ze szczypta soli i zaczynamy dodawać po łyżce cukru z kawa. Ubijamy (długo) do uzyskania jasnej lśniącej, gęstej piany. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni z termoobiegiem. Powstałą pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe beziki na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy kolejną 1h 15 min. Po tym czasie wyjmujemy jedną bezę i sprawdzamy czy dobrze wyschła w środku. Po wyjęciu bez posypujemy je kawą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz