Szybkie, słodkie śniadanie albo podwieczorek. Do tego dobra kawa i jesteśmy we Francji:)
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- cukier
- nadzienie: czekolada, powidła, duszone jabłka - co kto lubi
Piekarnik nagrzewamy do 215 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z opakowania i kroimy na równie kwadraciki (liczba trójkącików zależy od tego jak duże kwadraty wytniemy). Na środek każdego kwadracika nakładamy nadzienie i składamy w trójkąt. Widelcem przygniatamy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy trójkącik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem (ja używam brązowego). Tak przygotowane ciacha wstawiamy do piekarnika na ok 12 min. Kontrolujemy czy ciastka się za bardzo nie rumienią i w razie czego wyjmujemy je wcześniej.
Jeśli nie mamy powideł ani czekolady możemy szybko przygotować duszone jabłka z dodatkiem gruszki lub mango. Jedno pokrojone w kostkę jabłko z jedną gruszką wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę cukru brązowego (możemy więcej jeśli lubimy bardzo słodkie) i dusimy aż jabłko i gruszka zmięknie. Czekamy, aż owoce wystygną i nakładamy na ciasto. Gdyby przypadkiem zostało Wam trochę duszonych jabłek, można je dodać do jogurtu naturalnego. I zdrowy jogurt owocowy gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz