Składniki:
- 2 duże lub 4 małe cukinie
- pół główki brokuła (opcjonalnie)
- 1 marchewka, kawałek pietruszki i selera
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry, suszone warzywa (Vegeta Natural opcjonalnie), papryka ostra, chilli
- jogurt naturalny
- masło, olej rzepakowy
Warzywa kroimy w kostkę (marchew, seler i pietruszkę w mniejszą niż cukinię ponieważ są twardsze i potrzebują więcej czasu na ugotowanie). 2 łyżki masła z łyżką oleju rozgrzewamy w garnku i wrzucamy warzywa oraz obrany czosnek i papryczkę chilli pozbawioną pestek (ja dodaję jedną, ale jeśli lubicie super ostre może być ich więcej). Dusimy, aż warzywa przejdą smakiem masła i zalewamy wrzątkiem tak, żeby pokrył warzywa. Dodajemy łyżkę suszonych warzyw lub łyżeczkę Vegety, 2 łyżeczki curry i szczyptę pieprzu. Ostrą paprykę proponuje dodać już po zmiksowaniu zupy, po sprawdzeniu czy wrzucone wcześniej chilli nie jest wystarczające. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich warzyw i następnie miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby należy dolać wody. Już na talerzu dekorujemy zupę jogurtem i dodajemy grzanki (najlepiej takie, które sami zrobiliśmy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz