wtorek, 11 lutego 2014

Ziołowy "almette" - homemade

Wystarczy chwila i nie musimy jeść konserwantów i E o różnych smakach. Również wegańska wersja!
Składniki:

  • serek do smarowania śmietankowy  (wybierzmy taki, który jest najbardziej naturalny) lub 150g migdałów blanszowanych - wersja wegańska
  • ok 10 listów bazylii, mała garść natki pietruszki
  • 1 suszony pomidor w zalewie
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Serek przekładamy do miseczki, w której łatwo będziemy mogli go wymieszać z resztą składników. Zioła, czosnek i pomidora drobniutko siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy, możliwe że sól i pieprz nie będą potrzebne.
W wersji wegańskiej migdały namaczamy w wodzie ok 4h, może być całą noc. Po namoczeniu wylewamy wodę i dolewany odrobinę świeżej. Miksujemy na gładką masę. Zioła, pomidora i czosnek dorzucamy pod koniec miksowania lub wcześniej siekamy i dokładamy do gotowej masy. Sama byłam zdziwiona jak dobrze smakuje serek z migdałów. Polecam wszystkim!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz