czwartek, 13 lutego 2014

Czekoladowe mini bezy z kremem z mascarpone i białej czekolady


Składniki na 12 małych bez:

  • 3 białka 
  • 150g cukru pudru
  • łyżka kakao lub mlecznej czekolady w proszku
  • łyżeczka octu winnego
Krem

  • 125g mascarpone 
  • 100g białej czekolady
Maliny:

  • 100g mrożonych malin
  • łyżka cukru
Sposób przygotowania:

Bezy: Cukier puder należy przesiać przez sitko, żeby nie było grudek oraz dodać łyżkę kakao. Białka oddzielamy od żółtek (nie wyrzucajcie żółtek, można je wykorzystać np.: do faworków lub kremu brulee). Białka zaczynamy ubijać mikserem na wysokich obrotach ze szczyptą soli, po pojawieniu się piany dodajemy po łyżce cukru, nie przestając ubijać, i tak, aż wsypiemy cały cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca, dodajemy łyżeczkę octu i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, a na blaszce wyłożonej pergaminem wykładamy łyżką porcje piany, formując je w pożądany kształt. Wkładamy do piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy ok 1,5h. Krem: Białą czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej (na garnek z wrzącą wodą stawiamy miskę z połamaną czekoladą, pod wpływem pary czekolada się rozpuści. Pary nie może być zbyt dużo, żeby czekolada się nie rozwarstwiła). Odstawiamy czekoladę do ostygnięcia a następnie dodajemy po łyżce mascarpone (wcześniej należy je rozetrzeć łyżką lub łopatką, żeby było bardziej kremowe). Krem wstawiamy na pół godziny do lodówki. 
Jako dodatek możemy użyć dżemu malinowego lub sami szybko go zróbmy - 100g malin wrzucamy do garnka, dolewamy 2 łyżki ciepłej wody i łyżkę cukru. Podgrzewamy do czasu kiedy maliny się rozpadną i całość zgęstnieje. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz