sobota, 1 lutego 2014

Zimowa beza z powidłami śliwkowymi

BEZA! Pyszna pod każdą postacią, dziś na zimowo, ale będzie jeszcze kilka wersji.


 Składniki na 6 bez o średnicy ok 12cm:
  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
Dodatki:
  • powidła śliwkowe
  • 400g śmietanki kremówki 30% albo 36%
  • 30g cukru wanilinowego 
  • biała czekolada
Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 115 stopni. Białka zaczynamy ubijać na największych obrotach
i jak pojawi się

piana zaczynamy dosypywać przesiany przez sitko cukier (żeby nie było grudek), ciągle ubijając. Ubijamy do momentu, aż piana będzie super sztywna i lśniąca. Na papier pergaminowy łyżką nakładamy powstałą pianę, formujemy kółka i suszymy w piekarniku. Pierwsze 3 minuty na 115 stopni a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni (nie otwierając piekarnika) i suszymy kolejną 1h 15min. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno. Wysuszone i wystudzone bezy smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy ubitą śmietanę i ścieramy białą czekoladę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz