Składniki na porcję dla 2 osób:
- 3 cytryny
- 2 kulki mozzarelli (polecam Galbani)
- 6 śledzików anchois
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- bazylia
- kiełki np. brokuła
- oliwa, pieprz
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni, grzanie góra, dół. Cytryny dokładnie myjemy, wycinamy z nich 6 krążków grubości ok 1,5-2cm, wycinamy miąższ (zróbmy z niego lemoniadę - 1,5l wody, miąższ z 3 cytryn, 2 łyżki cukru) . Mozzarelle kroimy w cienkie plastry (potrzebujemy ich 12), pomidorki koktajlowe na pół. Na dno każdego krążka wkładamy plaster mozzarelli, na nim listek bazylii, anchois, pół pomidorka koktajlowego, posypujemy pieprzem i przykrywamy kolejnym plastrem mozzarelli, kropimy oliwą. Cytryny układamy na pergaminie i wstawiamy do piekarnika na 5 min, potem zmieniamy ustawienia piekarnika na grill (jeśli go nie macie, można pominąć) i trzymamy kolejne 1-2 min. Na talerzu układamy gniazda z rukoli i listków bazylii, na nich gotowe cytryny, a obok kilka pomidorków. Na wierzch każdej cytryny kładziemy kiełki. Zawartość cytryny z łatwością można wypchnąć widelcem na rukole i sałatka gotowa. Cytryna nada bardzo świeży posmak anchois słoność, dresing jest zbędny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz