poniedziałek, 11 listopada 2013

Łososiowe niebo w gębie...


Danie, które przygotowuje się 25min, a smakuje jakbym spędziła nad nim pół dnia. I dzieci je bardzo lubią...

Składniki na 3 porcje:
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia cukinia
  • 450g łososia bez skóry (150g na osobę, ale tu porcja zależy od Was)
  • kilka nitek szafranu, tymianek, pieprz, suszone warzywa +sól lub Vegeta Natural
  • masło, oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 100 ml śmietany do sosów i zup
  • cytrtyna
Dodatki:

ryż jaśminowy z cytryną


Przygotowanie:



Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką
w całości, wyrzucając pestki z cukinii. Wyjdą cieniutkie paseczki (moja córcia mówi, że to makaron i jeszcze chętniej zjada warzywa). Zagotowujemy wodę w czajniku. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i wlewamy 2 łyżki oliwy. Czekamy aż masło się rozpuści, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy kilka nitek szafranu i dorzucamy marchew. Mieszamy ok. 1 min. aż marchew wchłonie odrobinę tłuszczu i dorzucamy cukinię, dusimy na malutkim ogniu, ciągle mieszając kolejną minutę. Równocześnie wsypujemy ryż do garnka i zalewamy go wrzątkiem, solimy i rzucamy pół cytryny. Przykrywamy pokrywką i w czasie przyrządzania łososia, ryż się ugotuje.Warzywa na patelni zalewamy wrzątkiem, tak żeby nie zakrył warzyw całkowicie i dodajemy przyprawy - kilka gałązek tymianku, szczypta pieprzu i łyżeczkę suszonych warzyw + szczyptę soli lub łyżeczkę Vegety (pamiętajcie, żeby kupić tą bez glutaminianu
i zbędnych dodatków) oraz pół cytryny, mieszamy. Układamy na wierzchu łososia przyciskając go, żeby się lekko zanurzył w bulionie i przykrywamy pokrywką. Dusimy
na małym ogniu jakieś 8-10 minut. Łosoś będzie delikatny, w zasadzie zrobiony na parze dzięki czemu przejdzie wszystkimi aromatami bulionu i warzyw. Nie zdejmując patelni
z ognia wyjmujemy warzywa i łososia - układamy na talerzu, podkręcamy ogień na maksimum i dolewamy do pozostałego bulionu śmietanę. W ok. 2 minut sos powinien się zredukować do dość gęstego. Wyciskamy dokładnie, naciskając widelcem,  gorącą cytrynę, która się gotowała w bulionie, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, posiekanym koperkiem i polewamy sosem łososia. Ryż w tym czasie powinien być ugotowany. Z cytryną  z ryżu robimy to samo co w przypadku sosu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz