poniedziałek, 25 listopada 2013

Roladki schabowe ze słodką musztardą


Składniki na ok 8 roladek:

  • 1kg schabu bez kości
  • 8 cieniutki plasterków wędzonego boczku 
  • 2 ogórki konserwowe
  • słodka musztarda bawarska
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej
  • łyżeczka Vegety Natur
  • grubo mielony pieprz
  • sól do schabu olej rzepakowy i masło
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy na bardzo cieniutkie, posypujemy solą i pieprzem oraz smarujemy łyżeczką słodkiej musztardy - każdy plaster z osobna, wkładamy plasterek boczku
i ćwiartkę ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oleju i łyżką masła układamy roladki
i podsmażamy z każdej strony, aż lekko zbrązowieją. Dolewamy
ok 800ml wrzątku z wędzoną papryką, tymiankiem, Vegetą i dusimy na małym ogniu ok 1,5h pod przykryciem, kontrolując odparowanie płynu. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Do pozostałego wywaru wrzucamy 2 cebule pokrojone w cienkie piórka oraz 2 łyżeczki słodkiej musztardy. Redukujemy płyn ok 5-10min, w celu otrzymania gęstego sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz