Składniki na ok 8 roladek:
- 1kg schabu bez kości
- 8 cieniutki plasterków wędzonego boczku
- 2 ogórki konserwowe
- słodka musztarda bawarska
- 2 cebule
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka hiszpańskiej papryki wędzonej
- łyżeczka Vegety Natur
- grubo mielony pieprz
- sól do schabu olej rzepakowy i masło
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy na bardzo cieniutkie, posypujemy solą i pieprzem oraz smarujemy łyżeczką słodkiej musztardy - każdy plaster z osobna, wkładamy plasterek boczku
i ćwiartkę ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką. Na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oleju i łyżką masła układamy roladki
i podsmażamy z każdej strony, aż lekko zbrązowieją. Dolewamy
ok 800ml wrzątku z wędzoną papryką, tymiankiem, Vegetą i dusimy na małym ogniu ok 1,5h pod przykryciem, kontrolując odparowanie płynu. Po tym czasie mięso wyjmujemy. Do pozostałego wywaru wrzucamy 2 cebule pokrojone w cienkie piórka oraz 2 łyżeczki słodkiej musztardy. Redukujemy płyn ok 5-10min, w celu otrzymania gęstego sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz