środa, 30 października 2013

Kurczak z pastą ze słonej ricotty



Składniki na 2-4 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka (w zależności jak duże będą na tyle osób wystarczą)
  • 100g śmietany do sosów
  • świeża pietruszka 
  • olej
Nadzienie:
  • 100g słonej ricotty (dostaniecie ją an stoisku z serami, jeśli nie będzie można użyć zwykłej ricotty, jednak smak będzie wyczuwalnie inny)
  • 2 suszone pomidory z zalewy + oliwa z pomidorów
  • kilkanaście listków bazylii
  • pieprz
Warzywa:
U Pana Ziółko udało mi się kupić bardzo kolorowe warzywka: żółtego kalafiora i fioletową marchew. Dodałam zwykłą marchew i wygląda pięknie, smakuje równie dobrze.
Sos: jogurt, cytryna, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Składniki pasty miksujemy, dolewając tyle oliwy, żeby pasta była dość lepka, ale nie za gęsta. Warzywa kroimy i wstawiamy na parę na ok 25 min. Piersi nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę, nakładamy gotową pastę i spinamy wykałaczkami tak, żeby nic nie wyleciało podczas smażenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wierzch piersi smarujemy olejem i układamy na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej olejem albo na takiej do której piersi nie przywrą. Smażymy, lekko przyciskając do patelni po ok 1-2 min. z każdej strony, żeby piersi się zrumieniły, ale nie przypaliły i wkładamy je do piekarnika na ok 15-25min (w zależności od wielkości piersi). Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka zostało mnóstwo smaku. Dolejmy ok. 100ml wrzątku, a wszystkie smaki odkleją się od dna. Jak woda trochę odparuje dodajemy ok. 100g śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie świeża pietruszką drobno posiekaną i mamy sos do kurczaka. Gotową pierś możemy pokroić i wrzucić do sosu, albo polać pierś na talerzu. Sos do warzyw wystarczy wymieszać, proporcje wedle uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz