poniedziałek, 1 września 2014

Beza z kremem kakaowo-daktylowym, z prażonymi migdałami i orzechami włoskimi




Składniki:
Beza: 
  • 5 białek z jajek rozmiaru XL lub 6L (najlepiej od kurki ze wsi, ale mogą też być z wolnego wybiegu)
  • 300g cukru pudru
  • łyżeczka białego octu winnego 
Krem:
  • 400ml kremówki 36% (najlepiej piątnica)
  • 150g daktyli mieszanych świeże + suszone (jeśli nie możecie dostać świeżych mogą być tylko suszone)
  • 2 łyżki kakao\
  • 80g płatków migdałowych 
  • 50g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Przepis na bezę znajdziecie tu: PRZEPIS NA BEZĘ. A Krem to nic prostszego. Ubijamy na sztywno śmietanę i pod koniec dodajemy 3 łyżeczki kakao. Ubijamy, aż piana będzie bardzo sztywna.  Daktyle pozbawiamy pestek (jeśli maja) i blendujemy na gładką masę. Delikatnie mieszamy z kremem i wstawiamy do lodówki. Płatki migdałowe prażymy na patelni, aż lekko zbrązowieją i odstawiamy do wystygnięcia. Gotową bezę studzimy i przekładamy kremem. Wierz posypujemy orzechami i migdałami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz