Składniki:
Beza:
- 5 białek z jajek rozmiaru XL lub 6L (najlepiej od kurki ze wsi, ale mogą też być z wolnego wybiegu)
- 300g cukru pudru
- łyżeczka białego octu winnego
Krem:
- 400ml kremówki 36% (najlepiej piątnica)
- 150g daktyli mieszanych świeże + suszone (jeśli nie możecie dostać świeżych mogą być tylko suszone)
- 2 łyżki kakao\
- 80g płatków migdałowych
- 50g orzechów włoskich
Przepis na bezę znajdziecie tu: PRZEPIS NA BEZĘ. A Krem to nic prostszego. Ubijamy na sztywno śmietanę i pod koniec dodajemy 3 łyżeczki kakao. Ubijamy, aż piana będzie bardzo sztywna. Daktyle pozbawiamy pestek (jeśli maja) i blendujemy na gładką masę. Delikatnie mieszamy z kremem i wstawiamy do lodówki. Płatki migdałowe prażymy na patelni, aż lekko zbrązowieją i odstawiamy do wystygnięcia. Gotową bezę studzimy i przekładamy kremem. Wierz posypujemy orzechami i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz