Składniki:
Spód:
- 50g orzechów włoskich
- 160g czekoladowych ciastek wegańskich lub zwykłych
- 50g migdałów łuskanych
- 50 rodzynek
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 czubate łyżeczki kakao
- ok 550g tofu naturalnego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- ok, 125ml (pół szklanki) ciepłej wody
- 200g gorzkiej czekolady min. 60%
Przygotowanie:
Blachę o średnicy 28cm wykładamy pergaminem, dzięki temu ciasto nie przyklei się do ścianek i będzie je znacznie łatwiej wyjąć. Zaczynamy od spodu. Orzechy, ciastka i rodzynki blendujemy na dość gładko, ale nie na mąkę. Do powstałej masy dodajemy płynny miód (jeśli nasz miód jest stałej postaci, wystarczy odmierzyć potrzebną ilość i wstawić do mikrofalówki na 15-20 sekund lub na kuchenkę do czasu aż delikatnie się podgrzeje i zacznie rozpuszczać) i kakao. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami, wykładamy na blachę i ugniatamy, żeby masa pokryła całe dno. Gotowy spód odkładamy do lodówki na ok pół godziny.
Zabieramy się za masę z tofu. Do miski wlewamy 120ml ciepłej wody, wsypujemy kakao i cukier, a następnie mieszamy, aż kakao i cukier się rozpuszczą. Dodajemy pokruszone, odsączone z wody tofu i blendujemy na gładziutką masę, przynajmniej 5 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (garnek z wodą podgrzewamy do zagotowania wody, wyłączamy. Na garnku stawiamy miskę z czekoladą i mieszamy, aż rozpuści się pod wpływem pary). Czekamy, aż lekko przestygnie i partiami dodajemy do masy, po dodaniu całej czekolady blendujemy jeszcze ok 1 minutę, do całkowitego połączenia składników. Wylewamy masę do blachy, gdzie wcześniej przygotowaliśmy spód i odstawiamy do lodówki na min. 2-3h. Po wyjęciu dekorujemy rozciętą na 8 części figą i pokrojonymi daktylami. Każdy kawałek oblewamy lekko płynnym miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz