wtorek, 9 września 2014

Szpinak z figami, prosciutto, gorgonzolą


Składniki na 1 porcję:
  • garść szpinaku 
  • 2 plastry prosciutto
  • 1 figa
  • kawałek gorgonzoli 
  • orzechy włoskie (opcjonalnie) ja nie miałam, ale chętnie bym je dodała
Sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • czubata łyżeczka dżemu malinowego lub jeżynowego
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • jeśli dżem jest bardzo słodki dolejmy łyżeczkę cytryny
Przygotowanie:
Składniki sosu dobrze mieszamy. Liście szpinaku myjemy, figę i gorgonzolę kroimy na małe kawałki, prosciutto rwiemy palcami, Układamy ładnie na talerzu i polewamy sosem. Pyszna kolacja gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz