sobota, 25 stycznia 2014

Pieczony schab z czasów dzieciństwa

Mama robiła go zawsze na święta a do tego sos tatarski... 
Składniki:
  • 1kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka bazylii
  • 5-10 ziaren jałowca
  • 1 łyżka cząbru
  • sól, pieprz
  • kilka cienkich plastrów boczku wędzonego
Sposób przygotowania:

Schab trzeba umyć i osuszyć. Nasmarować solą i pieprzem (ok 1 łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu) i odstawić na godzinę do lodówki. Jałowiec i czosnek rozgniatamy w moździerzu i dodajemy resztę ziół i jeszcze chwilę mieszamy wszystko razem. Nacieramy mięso ziołami i najlepiej odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeśli nie mamy czasu to przynajmniej na godzinę. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 200 stopni. Mięso obkładamy plastrami boczku (od spodu również, starajmy się kupić boczek dobrej jakości - polecam w Krakowskim Kredensie) wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i pieczemy 1-1,5h, w zależności od piekarnika, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Po upieczeniu powstały sos redukujemy w małym garnku. Dolewamy odrobinę wody, żeby cały smak odkleił  się od dna naczynia i dodajemy 2 łyżki śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz