Składniki:
- 1kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka bazylii
- 5-10 ziaren jałowca
- 1 łyżka cząbru
- sól, pieprz
- kilka cienkich plastrów boczku wędzonego
Schab trzeba umyć i osuszyć. Nasmarować solą i pieprzem (ok 1 łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu) i odstawić na godzinę do lodówki. Jałowiec i czosnek rozgniatamy w moździerzu i dodajemy resztę ziół i jeszcze chwilę mieszamy wszystko razem. Nacieramy mięso ziołami i najlepiej odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeśli nie mamy czasu to przynajmniej na godzinę. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 200 stopni. Mięso obkładamy plastrami boczku (od spodu również, starajmy się kupić boczek dobrej jakości - polecam w Krakowskim Kredensie) wkładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i pieczemy 1-1,5h, w zależności od piekarnika, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Po upieczeniu powstały sos redukujemy w małym garnku. Dolewamy odrobinę wody, żeby cały smak odkleił się od dna naczynia i dodajemy 2 łyżki śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz