Szybka, pożywna i bardzo smaczna sałatka z quinoa, którą zrobiłam razem z osobistym kucharzem Ambasadora Peru w Polsce.
Składniki:
100g suchej, czarnej kaszy quinoa (możecie ją kupić tu)
pół pęczka rzodkiewki
1-2 ogórki
kolorowa papryka
pomidor
szypiorek
cytryna
sól, pieprz
olej z pestek dyni do polania
Przygotowanie:
Quinoa należy przepłukać 2-3 razy pod zimną wodą, żeby straciła swój gorzki posmak. Kaszę należy ugotować w podwójnej ilości wody, ok 15 min (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Warzywa kroimy w kawałeczki, a szczypiorek drobniutko. Wszytskie składnyki mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy ok łyzeczki soku z cytryny. Na koniec dekorujemy olejem z pestek dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz