niedziela, 12 czerwca 2016

"Sernik" jaglany z polewą truskawkową



Składniki i przygotowanie:


Spód:
100g migdałów
75g rodzynek 
1 łyżka gorzkiego kakao


Rodzynki należy namoczyć w ciepłej wodzie ok 15-20 min. Migdały zblendować na bardzo drobne kawałeczki. Rodzynki po namoczeniu odsączyć z wody i zblendować razem z migdałami i kakao.
Wyłożyć spód blaszki i wstawić do lodówki.


Masa „serowa”:
Ok 200g suchej kaszy jaglanej
150g nerkowców
laska wanilii 
3 łyżki brązowego cukru lub syrop z agawy


Kaszę jaglana należy najpierw lekko uprażyć, zalać wrzątkiem i ugotować na sypko. Nerkowce zalać wrzątkiem odstawić na ok 30min. Zmiksowac nerkowce z dodatkiem wody wody na gładki twarożek, dodać cukier, 3 łyżki kaszy jaglanej i zmiksować, następnie dodać pozostałą kaszę jaglaną i ziarna
z laski wanilii, miksować na gładką masę, w razie potrzeby dolać wody. Masę wyłożyć na spód
i przykryć folią przezroczystą.

Polewa z truskawek:

Ok 800g truskawek
2 łyżki ksylitolu
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Truskawki gotować w garnku z dodatkiem ksylitolu, aż się rozpadną i powstanie gęsty dżem.
Na koniec, w razie potrzeby dodać rozmieszaną z wodą mąkę i zagotować, żeby truskawki się zagęściły. Wystudzone truskawki wylać na „sernik” i odstawić na ok 2h.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz