Składniki i przygotowanie:
Spód:
100g migdałów
75g rodzynek
1 łyżka gorzkiego kakao
Rodzynki należy namoczyć w ciepłej wodzie ok 15-20 min.
Migdały zblendować na bardzo drobne kawałeczki. Rodzynki po namoczeniu odsączyć
z wody i zblendować razem z migdałami i kakao.
Wyłożyć spód blaszki i wstawić do lodówki.
Masa „serowa”:
Ok 200g suchej kaszy jaglanej
150g nerkowców
laska wanilii
3 łyżki brązowego cukru lub syrop z agawy
Kaszę jaglana należy najpierw lekko uprażyć, zalać wrzątkiem
i ugotować na sypko. Nerkowce zalać wrzątkiem odstawić na ok 30min. Zmiksowac
nerkowce z dodatkiem wody wody na gładki twarożek, dodać cukier, 3 łyżki kaszy
jaglanej i zmiksować, następnie dodać pozostałą kaszę jaglaną i ziarna
z laski wanilii, miksować na gładką masę, w razie potrzeby dolać wody. Masę wyłożyć na spód
i przykryć folią przezroczystą.
z laski wanilii, miksować na gładką masę, w razie potrzeby dolać wody. Masę wyłożyć na spód
i przykryć folią przezroczystą.
Polewa z truskawek:
Ok 800g truskawek
2 łyżki ksylitolu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Truskawki gotować w garnku z dodatkiem ksylitolu, aż się
rozpadną i powstanie gęsty dżem.
Na koniec, w razie potrzeby dodać rozmieszaną z wodą mąkę i zagotować, żeby truskawki się zagęściły. Wystudzone truskawki wylać na „sernik” i odstawić na ok 2h.
Na koniec, w razie potrzeby dodać rozmieszaną z wodą mąkę i zagotować, żeby truskawki się zagęściły. Wystudzone truskawki wylać na „sernik” i odstawić na ok 2h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz