niedziela, 29 maja 2016

Wegetariańska lasagne z sosem bolognese i grillowanymi warzywami




Składniki na 4 porcje:

Sos bolognese:
150g słonecznika
400 ml przecieru pomidorowego
oregano
2 zabki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, oliwa

Sos beszamelowy:
ok 50gr masła (może być roślinne)
2 łyżki mąki pszennej
ok 150ml ciepłego mleka (może być roślinne)
gałka muszkatołowa
pieprz

Warzywa grillowane:
1 bakłażan
1 papryka
główka czosnku

Dodatkowo:
parmezan ok 100g (może być wegański)
puszka pomidrorów rozdrobnionych
makaron do lasagne

Przygotowanie:

Sos bolognese:
Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odsatwiamy na ok 15min. W tym czasie kroimy drobno cebulę i czosnek, dusimy na oliwie do miękkości, na małym ogniu, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy odsączony z wody słonecznik i dodajemy łyżkę oregano, sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy pomidory + ok 100ml wody. Dusimy, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszają. Gotowe! W razie potzreby dodajemy więcej ziół i przypraw.

Grillowane warzywa:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopnie z funkcją grilla, bakłażana kroimy w plastry i posypujemy solą, paprykę w dużą kostkę, a czosnek pozostawiamy w całości. Wszystko obtaczamy w oliwie i wrzucamy do piekarnika, na ok 10-15 min, aż warzywa będą lekko przyrumienione i miękkie.


Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy na małym ogniu w rondelku i dodajemy mąkę. Zrobią się grudki, do których dolewamy stopniowo ciepłe mleko i ciągle mieszająć rozbijamy grudki. Sosm powinien być dość gęsty ale lejący. W razie potrzemy można dolać mleka. Na zakończenie dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i pieprzu.

Parmezan ścieramy, przyda się do posypania każdje warstwy lasagne.

Pozostaje robić warstwy. Zaczynamy od makarony, (ja nie gotuję bo lubię aldente, ale możecie wrzucić na wrżatek na 1-2 min). Następnie warstwa sosu bolognese, beszamel, parmezan, potem znowu makaron i tu warstwa warzyw (czosnek trzeba przekroić na pół i wycisnąć delikatny miąższ, rozgnieść widelcem i pomieszać z warzywami), na nią beszamel i parmezan. I tak kolejne warstwu, aż skończą się składniki:).Na wierz wylewamy puszkę pomidorów - tak żeby dokładnie pokryła płaty makaronu (dzięki temu nie będzie suchych brzegów), polewamy oliwą, posypujemy oregano, sól pieprz. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopnie, z termoobiegiem na ok 30min. Po upływie 20 minut, wierzch możemy posypać parmezanem, jeśli coś zostało!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz