czwartek, 22 stycznia 2015

Ślimaczki z ciasta francuskiego na słono.

 Szybka przekąska, na przyjęcie, kolację,do pracy. 
Składnik na ok 25 ślimaczków:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pół słoika suszonych pomidorów 
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • + w pierwszej opcji czarne oliwki, karczochy ze słoika, oregano i parmezan
  • + w drugiej opcji pół cukinii, rozmaryn, parmezan
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Pomidory przekładamy do miseczki lub blendera, dolewamy 3 łyżki oliwy z pomidorów, dorzucamy czosnek, szczyptę pieprzu i miksujemy na papkę. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy obficie pastą z suszonych pomidorów, zostawiając 1,5 cm od jednego z długich brzegów ciasta. Teraz już od nas zależy czy dodamy pokrojone w kawałeczki oliwki i karczochem, posypiemy oregano i startym parmezanem czy położymy pokrojoną cukinią i rozmaryn i ser. Na koniec ciasto zwijamy, dość ciasno w rulon wzdłuż długiego brzegu. Kroimy ciasto w 1,5cm krążki, jeśli się pogniotą wystarczy je delikatnie uformować. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli się nie nagrzał odstawmy ślimaczki do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika) na 10min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz