Składnik na ok 25 ślimaczków:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół słoika suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- + w pierwszej opcji czarne oliwki, karczochy ze słoika, oregano i parmezan
- + w drugiej opcji pół cukinii, rozmaryn, parmezan
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Pomidory przekładamy do miseczki lub blendera, dolewamy 3 łyżki oliwy z pomidorów, dorzucamy czosnek, szczyptę pieprzu i miksujemy na papkę. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy obficie pastą z suszonych pomidorów, zostawiając 1,5 cm od jednego z długich brzegów ciasta. Teraz już od nas zależy czy dodamy pokrojone w kawałeczki oliwki i karczochem, posypiemy oregano i startym parmezanem czy położymy pokrojoną cukinią i rozmaryn i ser. Na koniec ciasto zwijamy, dość ciasno w rulon wzdłuż długiego brzegu. Kroimy ciasto w 1,5cm krążki, jeśli się pogniotą wystarczy je delikatnie uformować. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli się nie nagrzał odstawmy ślimaczki do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika) na 10min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz