piątek, 7 listopada 2014

Mule w winie

 W takie zimne wieczory trzeba sobie poprawić humor, a najlepiej czymś co kojarzy nam się ze słońcem i plaża. Dla mnie to właśnie mule są jedną z takich potraw.
Składniki:

  • 1kg muli
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • pęczek pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła, łyżeczka oliwy
  • 1 cebula
  • bagietka (dużo bagietki:)
Sposób przygotowania:
Mule należy bardzo dobrze oczyścić i umyć. Otwarta muszelką uderzamy o blat, jeśli się zamknie to znaczy, że jest świeża i do użycia, jeśli pozostanie otwarta trzeba ją wyrzucić. Cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. czosnek w płatki, Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, dorzucamy cebulę i cały czas mieszając czekamy, aż się zeszkli, dodajemy czosnek i nadal mieszamy jeszcze ok pół minuty. Następnie dolewamy wino i lekko redukujemy. Wrzucamy mule i pietruszkę. Dusimy pod przykryciem ok 4-6 minut, mieszając 2-3 razy. Jak wszystkie mule się otworzą to znaczy, że są gotowe. Nie gotujemy ich zbyt długo bo zrobią się gumowate. Powstały sos jest pyszny dlatego proponuje przygotować dużo bagietki,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz