sobota, 8 listopada 2014

Rosół inaczej, na ostro, z grzybami mun...

 Czy rosół zawsze musi być taki sam?
Składniki na ok 5 litrów wody:

  • udko z indyka (opcjonalnie)
  • 3 udka z kurczaka lub 2 ćwiartki z kurczaka
  • kawałek wołowiny (szponder lub pręga lub jeśli nie lubicie to gulaszowe - ja je lubię ponieważ po ugotowaniu jest mięciutkie)
  • 4 liście laurowe
  • ok. 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze
  • pół dużego selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • pęczek świeża natka pietruszki
  • 2 łyżeczki lubczyku suszonego
  • 25g suszonych grzybów mun
  • papryczka chilli - w zależności jak ostre lubimy
  • cebulka dymka
  • sól, pieprz
  • gryczany makaron soba


    Przygotowanie:
    Zaczynamy od ugotowania mięsa. Do bardzo dużego garnka wrzucamy mięso i zalewamy 4-5 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż przestanie szumować (zbierać się ciemna piania na wierzchu, którą zgarniamy łyżką cedzakową i wywalamy). Pamiętajmy, żeby mięso gotować na małym ogniu, rosołu nie można zagotować, żeby pozostał klarowny. Następnie dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zaczynamy krojenie warzyw. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na 4 kawałki. Cebulę obieramy,pora przekrawamy na pół, płuczemy wodą, wszystkie warzywa ląduje w rosole. Dokładamy cały pęczek pietruszki związany gumką, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i  gotujemy na małym ogniu ok.2h, dokładamy suszony lubczyk, grzyby mun i sprawdzamy czy rosół jest wystarczająco doprawiony, jeśli nie dodajemy trochę soli, pieprzu, dolewamy wody w razie potrzeby. Gotujemy przez kolejną godzinę na małym ogniu i gotowe. Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy mięso, warzywa kroimy w słupki i wrzucamy z powrotem, zieleninę wyrzucamy. Wiem, że to dość długo, ale nie trzeba przy tym stać, a jeśli zamrozimy porcje po 0,5l (czystego wywaru bez warzyw) każda kolejna zupa, która jest na rosole będzie gotowa w mgnieniu oka. Mięso kroimy na małe kawałki, chilli i dymkę siekamy i dodajemy do talerza z rosołem i gryczanym makaronem soba.



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz