Składniki na ok 5 litrów wody:
- udko z indyka (opcjonalnie)
- 3 udka z kurczaka lub 2 ćwiartki z kurczaka
- kawałek wołowiny (szponder lub pręga lub jeśli nie lubicie to gulaszowe - ja je lubię ponieważ po ugotowaniu jest mięciutkie)
- 4 liście laurowe
- ok. 8 ziarenek ziela angielskiego
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze
- pół dużego selera
- 1 por
- 2 cebule
- pęczek świeża natka pietruszki
- 2 łyżeczki lubczyku suszonego
- 25g suszonych grzybów mun
- papryczka chilli - w zależności jak ostre lubimy
- cebulka dymka
- sól, pieprz
- gryczany makaron soba
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania mięsa. Do bardzo dużego garnka wrzucamy mięso i zalewamy 4-5 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż przestanie szumować (zbierać się ciemna piania na wierzchu, którą zgarniamy łyżką cedzakową i wywalamy). Pamiętajmy, żeby mięso gotować na małym ogniu, rosołu nie można zagotować, żeby pozostał klarowny. Następnie dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zaczynamy krojenie warzyw. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na 4 kawałki. Cebulę obieramy,pora przekrawamy na pół, płuczemy wodą, wszystkie warzywa ląduje w rosole. Dokładamy cały pęczek pietruszki związany gumką, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok.2h, dokładamy suszony lubczyk, grzyby mun i sprawdzamy czy rosół jest wystarczająco doprawiony, jeśli nie dodajemy trochę soli, pieprzu, dolewamy wody w razie potrzeby. Gotujemy przez kolejną godzinę na małym ogniu i gotowe. Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy mięso, warzywa kroimy w słupki i wrzucamy z powrotem, zieleninę wyrzucamy. Wiem, że to dość długo, ale nie trzeba przy tym stać, a jeśli zamrozimy porcje po 0,5l (czystego wywaru bez warzyw) każda kolejna zupa, która jest na rosole będzie gotowa w mgnieniu oka. Mięso kroimy na małe kawałki, chilli i dymkę siekamy i dodajemy do talerza z rosołem i gryczanym makaronem soba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz