Sezon na dynię w pełni. Najbardziej znanym jej wykorzystaniem jest zupa krem, dziś w wersji z pomarańczą.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka czerwonej pasty curry (można pominąć)
- ok 0,5l bulionu warzywnego (2 marchewki, por, kawałek seler, 1 korzeń pietruszki, natka pietruszki, 3 ziela angielskie, liść laurowy)
- 150ml soku z pomarańczy - najlepiej świeżo wyciskanego
- pierz, sól, curry, oliwa z oliwek
1 sposób:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skóry, kroimy ją w duże kawałki, wyjmujemy pestki, Kawałki dyni obtaczamy w oliwie oraz lekko solimy, wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Zazwyczaj wystarczy 30 min, żeby dynia była miękka, ale radzę to kontrolować, żeby nie była spalona. Dzięki upieczeniu dyni, będzie ona bardziej intensywna w smaku. Upieczoną dynię dodajemy do ugotowanego wywaru (bez warzyw), dolewamy sok, pastę curry i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy.
2 sposób:
Gotowanie dyni razem z warzywami na wywar. Warzywa na wywar i dynię kroimy w kawałki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z łyżeczką masła, dodajemy starty imbir, a po ok 30 sekundach pozostałe warzywa. Po ok 1 min zalewamy je wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu i gotujemy, aż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których używaliśmy na wywar, dodajemy łyżeczkę czerwonej pasty curry, sok z pomarańczy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Ja podaję krem z małymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz