piątek, 6 czerwca 2014

Tarta z zielonymi szparagami pod beszamelem



Składniki:

  • opakowanie ciast francuskiego
  • pierś z kurczaka ok 250g
  • 1/2 brokuła
  • pęczek szparagów
  • 100g żółtego sera - grana padano, bursztyn, parmezan dziugas lub takiego który lubicie
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • suszony estragon, bazylia
  • sól, pieprz, 
  • oliwa
  • bułka tarta
  • sos beszamelowy: 60g masła, 60g mąki przennej, 400ml mleka, ok 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Zaczynamy od zrobienia beszamelu. Masło roztapiamy w rondelku (na małym ogniu) i dosypujemy przesianą mąkę, ciągle mieszając, aż mąką dobrze połączy się z masłem, następnie stopniowo dolewamy ciepłe mleko i nie przestajemy mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby zrobiły się grudki sos można przetrzeć przez sitko i dodajemy starty ser. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i jeśli nie są super cienkie obieramy i kroimy wzdłuż. Brokuła dzielimy na różyczki i wkładamy do miski razem ze szparagami, warzywa zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 6-8min, żeby lekko zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, solimy, pieprzymy i posypujemy łyżeczką estragonu oraz polewamy oliwa. Kurczaka podsmażamy ok 3min. na patelni grillowej lub takiej, do której nie przywiera. Pomidory suszone kroimy w kawałeczki. Wszystko do tarty już jest gotowe teraz trzeba tylko ją upiec. Ciasto rozkładamy w formie, posypujemy bułką tartą (dzięki temu spód tart będzie chrupiący, w bułkę wsiąkną wszystkie płyny). Układamy odsączone z wody brokuły, następnie pomidory i kurczaka, pieprzymy, solimy, posypujemy łyżeczką bazylii i estragonu. Wszystko zalewamy beszamelem i na wierzchu układamy szparagi, wciskając je, żeby zanurzyły się w sosie. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min. Gdyby brzegi tarty zaczęły się przypalać wyjmujemy tartę wcześniej, a jeśli będą za mało rumiane zostawiamy chwilę dłużej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz