wtorek, 20 maja 2014

Hummus - wariacje


Składniki:
  • 2 puszki cieciorki 
  • burak pieczony lub gotowany
  • sezam lub pasta tahini
  • czosnek
  • kardamon, curry, bazylia
  • tymianek, rozmaryn
  • sól, cytryna, oliwa
Przygotowanie:
150g sezamu prażymy na patelni uważając, żeby się nie przypaliły. Mielimy sezam z 2 łyżkami oliwy na gładką masę - trwa to dość długo, ale każdy blender powinien sobie poradzić. Do gotowej pasty dokładamy odsączoną ciecierzycę  (zalewę odstawiamy, może się przydać, jeśli hummus będzie zbyt gęsty) 2 ząbki czosnku i sok z jednej cytryny. 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Miksujemy na gładko, tak żeby nie było czuć grudek, dodając łyżkę lub dwie zalewy z ciecierzycy - jeśli to konieczne  Próbujemy czy nie trzeba dosolić lub dodać cytryny.
Gotowy hummus dzielimy na dwie porcje do jednej dodajemy jednego dużego upieczonego lub ugotowanego buraka, łyżeczkę świeżego rozmarynu i łyżeczkę świeżego tymianku i ponownie miksujemy, gotowy hummus przed podaniem polewamy oliwą i posypujemy jeszcze tymiankiem i rozmarynem. Do drugiej porcji dodajemy łyżeczkę kardamonu i łyżeczkę curry i mieszamy, do podania polewamy oliwą i posypujemy porwanymi listkami bazylii.

Świetnie smakuje z pokrojonymi warzywami, selerem naciowym, papryką, ogórkiem albo świeżą bagietką.

Przepis na hummus z burakiem wzięłam ze strony baziolka.pl - bardzo fajne przepisy z użyciem ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz