Składniki na 4 porcje:
- 450g białych szparagów
- 200g mrożonego groszku
- 4 suszone pomidory z zalewy
- 100ml śmietany kremówki 36%
- 100g serka typu philadelphia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło, oliwa z oliwek, wrzątek
- makaron pełnoziarnisty penne 100g na porcję
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i obieramy zaczynając ok 1,5cm poniżej główki szparaga. Jeśli szparagi są cienkie kroimy je na 2cm kawałki, jeśli grube to dodatkowo przekrawamy je wzdłuż. Wstawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy i wrzucamy pokrojone szparagi. Solimy i smażymy na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją i dokładamy groszek, podlewamy ok 50ml wrzątku i dusimy do miękkości szparagów (ok 5min). Następnie dokładamy pomidory pokrojone w drobną kostkę, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz. Śmietanę mieszamy z serkiem i przekładamy na patelnie. Po dokładnym wymieszaniu składników, wyłączamy sos. W tym samym czasie makaron powinien być już gotowy. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz