czwartek, 15 maja 2014

Makaron z białymi szparagami, groszkiem i suszonymi pomidorami


Składniki na 4 porcje:

  • 450g białych szparagów
  • 200g mrożonego groszku
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 100ml śmietany kremówki 36%
  • 100g serka typu philadelphia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • masło, oliwa z oliwek, wrzątek
  • makaron pełnoziarnisty penne 100g na porcję
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i obieramy zaczynając ok 1,5cm poniżej główki szparaga. Jeśli szparagi są cienkie kroimy je na 2cm kawałki, jeśli grube to dodatkowo przekrawamy je wzdłuż. Wstawiamy wodę na makaron. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami oliwy i wrzucamy pokrojone szparagi. Solimy i smażymy na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją i dokładamy groszek, podlewamy ok 50ml wrzątku i dusimy do miękkości szparagów (ok 5min). Następnie dokładamy pomidory pokrojone w drobną kostkę, szczyptę gałki muszkatołowej i pieprz. Śmietanę mieszamy z serkiem i przekładamy na patelnie. Po dokładnym wymieszaniu składników, wyłączamy sos. W tym samym czasie makaron powinien być już gotowy. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz